Význam kyseliny listovej sa zdôrazňuje najmä v období tehotenstva. Tento vitamín je však dôležitý nielen pre budúce mamičky, ale rovnako ho ocenia aj ženy v plodnom veku a muži.
Akými priaznivými účinkami disponuje kyselina listová, kde v strave sa nachádza a ako ju užívať?
Čo je kyselina listová?
Kyselina listová sa radí k vitamínom skupiny B. Ide o látku rozpustnú vo vode. Jej pomenovanie je odvodené z latinského slova „folium“ – list.
Pozitívne vplýva na všetky procesy bunkového delenia a rastu, podieľa sa na syntéze nukleových kyselín, je súčasťou génov a chromozómov a pôsobí na správny vývoj bielych krviniek. Jej zdrojom sú zelená listová zelenina, ovocie, mäso aj kvasinky. Odporúčaná denná dávka kyseliny listovej je 400 mikrogramov, v tehotenstve je vhodné dávku zdvojnásobiť.
Kyselina listová v tehotenstve
Obzvlášť v období tehotenstva je kyselina listová veľmi dôležitá na správne fungovanie organizmu a vývoj plodu. Plod prijíma foláty, ktoré sú obsiahnuté v kyseline listovej, výhradne od matky. Najzlomovejšie obdobie je v 2. až 3. týždni gravidity, keď žena často ani netuší, že čaká dieťa. Aj preto sa ženám, ktoré plánujú tehotenstvo, odporúča užívať prípravky s obsahom folátov dlhodobo a v predstihu pred počatím.
Prítomnosť folátov v tele budúcej matky znižuje výskyt porúch neurálnej trubice a tiež dokázateľne znižuje riziko rázštepu pery a podnebia, srdcových porúch, porúch močovo-pohlavného systému a prípadných defektov končatín nenarodeného dieťaťa.
Vplyv kyseliny listovej na fungovanie organizmu
Kyselina listová je dôležitá pre ženy všeobecne, a to nielen počas tehotenstva. V organizme sú foláty potrebné na rýchle delenie buniek, ich nedostatok sa môže prejavovať chudokrvnosťou a obzvlášť u seniorov môže absencia folátov v tele viesť k neuropsychickým poruchám. Kyselina listová tiež prispieva k posilneniu imunity a znižuje únavu a vyčerpanie. Rovnako prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu – aminokyseliny, ktorej zvýšené hladiny v krvi môžu zvyšovať riziko kardiovaskulárnych chorôb, demencie, mŕtvice, osteoporózy či Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
Pokiaľ ide o mužov, kyselina listová pozitívne ovplyvňuje zdravie spermií, pričom jej nedostatok v tele chlapa môže viesť k poškodeniu DNA.
Zdroje kyseliny listovej
K najcennejším zdrojom kyseliny listovej patria listová zelenina, ovocie – banány, pomaranče, mango, čerešne, maliny, jahody a iné, kvasnice, pečeň a ďalšie vnútornosti, orechy, klíčky, strukoviny a mliečne výrobky – predovšetkým plesňové a mäkké syry.
Konzervovaním, varom a zohrievaním sa v kyseline listovej ničí až 95 % výživných látok. Ak sa potravinové zdroje kyseliny listovej nedajú dobre uskladniť či pripraviť, možno ju prijať aj vo forme výživových doplnkov.
Nedostatok kyseliny listovej v tele
Zásoby folátov v tele sú obmedzené, preto pri ich dlhodobom nedostatku hrozí viacero zdravotných komplikácií. K najčastejším problémom pre chýbajúcu kyselinu listovú v ľudskom organizme patria:
- anémia v kombinácii s celkovou únavou a slabosťou,
- bolesti hlavy,
- nechutenstvo a nevoľnosť,
- hnačky,
- podráždenosť,
- vypadávanie vlasov,
- zmeny na slizniciach,
- poruchy rastu kostí,
- zmeny v skladbe krvných elementov,
- riziko výskytu nádorových chorôb,
- ochorenia srdca a ciev.