Pojem cholesterol väčšina z nás vníma negatívne. Nečudo, ak má niekto zvýšené hodnoty cholesterolu, zväčša to signalizuje zdravotné komplikácie. Kedy je najvyšší čas s tým niečo robiť a riešiť to? A vedeli ste, že cholesterol môže byť aj dobrý?
Čo je cholesterol?
Ide o tukovú látku vyskytujúcu sa v krvi, ktorú potrebujeme na správne fungovanie nášho tela. Cholesterol je súčasťou žlčových kyselín nevyhnutných na vstrebávanie tukov v čreve a východiskovou látkou vitamínu D. Ak dostatočné množstvo cholesterolu neobsahuje strava, produkuje túto látku v potrebnom množstve pečeň.
Optimálna hladina cholesterolu
Za normálnu hladinu cholesterolu v krvi sa považuje hodnota do 5,0 mmol/l. Vyššia hladina cholesterolu môže byť nebezpečná, pričom často je jej príčinou genetika alebo nezdravý životný štýl. Vysokú hladinu cholesterolu neradno podceňovať, môže totiž viesť ku kôrnateniu tepien, tzv. ateroskleróze. Následkami sú aj ďalšie zdravotné ťažkosti, okrem iného aj veľmi vážne ochorenia ako mozgová porážka či srdcový infarkt.
Dobrý a zlý cholesterol
Cholesterol nie je rozpustný v krvi, medzi bunkami ho prenášajú bielkovinové nosiče – lipoproteíny. Rozlišujeme dva druhy lipoproteínov, a to HDL – dobrý cholesterol a LDL – zlý cholesterol. Dobrý nosič HDL odvádza prebytočný cholesterol z krvného riečiska do pečene. Odtiaľ sa dostáva do žlče a je vylúčený z tela von. HDL lipoproteín odstraňuje aj cholesterol z tukových usadenín v cievach. Tzv. zlý nosič LDL rozváža cholesterol do buniek celého tela. Nebezpečie hrozí, ak je ho v krvi priveľa a bunky ho nevedia spotrebovať. Vtedy hrozí, že dôjde k usádzaniu tuku na stenách tepien. V danom prípade ide o zlý cholesterol.
Vhodné a nevhodné potraviny ovplyvňujúce cholesterol
V súčasnosti mnohých ľudí trápi, ako účinne znížiť cholesterol v ich tele. Najdôležitejšie je správne stravovanie a výber vhodných zdravých potravín. Ktoré potraviny sú pre náš organizmus dobré a neškodia mu?
Vhodné potraviny, ktoré neprodukujú „zlý cholesterol“:
- ovocie a zelenina,
- lieskovce, mandle, vlašské orechy,
- ryby, chudé mäso – najmä kuracie a morčacie, hydinová šunka s vysokým percentom mäsa,
- olivový a ľanový olej,
- netučné syry, acidofilné výroby, nízkotučné jogurty, tvaroh,
- vajcia v obmedzenom množstve,
- čokoláda s vysokým obsahom kakaa,
- voda, džúsy bez pridaného cukru, bylinné čaje a čierna káva v primeranom množstve.
Nevhodné potraviny, ktoré produkujú „zlý cholesterol“:
Alkohol, mastné jedlá či priveľa cukru nám naopak škodia a zvyšujú „zlý“ cholesterol, ktorý je príčinou mnohých závažných ochorení. Ak sa napriek tomu nedokážete vzdať svojej obľúbenej maškrty či vyprážaného rezňa, snažte sa ich konzumáciu aspoň obmedziť a vyvážiť ju množstvom čerstvej zeleniny a ovocia.