Vianočné koláčiky sú pre mnohých z nás neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. Ak však chceme jesť zdravo, musíme si dávať pozor na množstvo cukru a tuku, ktoré obsahujú.
Prinášame vám tipy na trochu iné pečenie vianočných koláčov. Iba zdravé cukry, tuky a ingrediencie ako ovsené vločky, oriešky a sušené ovocie, ktoré sú zárukou chutného zdravého pečiva.
Zdravá náhrada bielej múky
Štandardná biela múka je zbavená klíčkov a otrúb, čo z nej robí rýchly a krátkodobý zdroj energie, ktorý človeka zasýti na krátku dobu. V porovnaní s tým je celozrnná múka omnoho výživnejšia, pretože sa dlhšie trávi a pomalšie vstrebáva. Sacharidy v nej sú pre organizmus väčším prínosom a zdrojom vitamínov a minerálov, vláknina v nej pomáha okrem iného s trávením.
Stačí každý bežný recept nahradiť aspoň z tretiny celozrnnou múkou, prípadne jej bezlepkovým variantom (skvelé sú orechové múky, prípadne kokosová múka) a pečenie je razom zdravšie.
Zdravé koláče bez cukru a oleja
Rafinovaný biely cukor pri pečení poľahky nahradíte zdravším trstinovým či kokosovým cukrom, avšak najzdravším riešením je použiť med. V prípade, ak túžite svoje vianočné stoly nielen ozdraviť, ale aj zbaviť kalórií, môžete siahnuť po nízkosacharidových alternatívach sladidiel na čele s čakankovým sirupom.
Čo sa živočíšneho masla a rôznych rastlinných tukov na pečenie týka, skúste ich vymeniť za zdravý kokosový olej. Okrem neodškriepiteľných zdravotných benefitov nádherne vonia a má charakteristickú chuť, ktorá dá vianočným koláčom celkom nový rozmer.
Recepty na zdravé vianočné pečenie
Prinášame vám dva skvelé recepty nazdravé vianočné pečenie. Veríme, že ich vyskúšate a už iné piecť nebudete.
Zdravé zázvorové sušienky
Upečte si chrumkavé sušienky so zázvorom, ktorých príprava vám zaberie sotva polhodinu. Čo budete potrebovať?
Suroviny:
● 250 gramov špaldovej alebo celozrnnej múky,
● 2 čajové lyžičky čerstvého strúhaného zázvoru,
● ½ lyžičky mletej škorice,
● 85 gramov zdravého tuku,
● ½ šálky sladidla (med, sirup, prípadne hnedý či kokosový cukor),
● 1 vajce,
● 1 čajová lyžička kypriaceho prášku,
● štipka soli.
Postup prípravy
Sypké suroviny spolu zmiešajte, pridajte zázvor, vajíčko, med a tuk. Vypracované cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm. Vykrojené keksy uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Keksíky pečte na 170 °C približne 15 minút. Po upečení ich môžete ozdobiť čokoládou.
Mäkké banánové medovníky
Pripravte si medovníčky, ktoré sú mäkké okamžite po upečení a majú príjemnú banánovú chuť.
Pripravte si:
- 2 zrelé banány,
- 125 gramov kvalitného masla, respektíve zdravej alternatívy,
- 1 vajíčko do cesta a 1 vajíčko na potretie,
- 80 gramov medu,
- 350 gramov hladkej špaldovej múky,
- 1 lyžičku prášku do pečiva,
- 2 lyžičky perníkového korenia,
- štipku soli.
Postup prípravy zdravých medovníkov
Zmäknuté maslo, vajce a med spolu vyšľahajte. Primiešajte rozmixované banány a pridajte múku s kypriacim práškom, perníkovým korením a soľou. Vymiešajte kompaktné cesto, ktoré následne zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň hodinu. Stuhnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 4 mm, z ktorej vykrojte medovníčky. Poukladajte ich na plech s papierom a pred pečením potierajte rozšľahaným vajíčkom, aby sa pekne leskli.
Upečte vo vyhriatej rúre na 190 ˚C asi 12 minút, kým nebudú mať peknú zlatistú farbu.
Prajeme dobrú chuť.
Ako môžeme vytvoriť zdravšie vianočné koláčiky bez nadmerného množstva cukru a tuku? Aké sú vhodné náhrady za bielu múku, biely cukor a živočíšne tuky v tradičných receptoch? pozdravujem <a href="http://Telkom University“ target=“_blank“ style=“color: rgb(0, 0, 0);“><a href=“https://sas.telkomuniversity.ac.id/en/“>Telkom University</a>
zdrave domace pecenie je vyzva, s ktorou som sa zacala potykat v case, ked moje dieta zacalo pytat sladkosti 🙂 a kedze som ju nechcela krmit zbytocnym cukrom, zacali sme hladat recepty so zdravsimi alternativami muky (kokosova, spaldova, …). V peceni velmi rada vyuzivam aj orechove masla, ktore maju za super ceny napriklad aj na https://www.nute.sk/orechove-masla a lyofilizovane ovocie, ktore perfektne dozdobi, ale zaroven aj ochuti kolacik 🙂