Ako omega-3 mastné kyseliny podporujú zdravie srdca, mozgu a kĺbov? Ktoré potraviny sú ich najbohatšími zdrojmi a ako ich zaradiť do zdravého jedálnička? Preskúmame ich úlohu pri znižovaní zápalov a cholesterolu a poskytneme vám cenné tipy na doplnenie omega-3 mastných kyselín prostredníctvom suplementov.
Význam omega-3 mastných kyselín pri fungovaní organizmu
Omega-3 mastné kyseliny, označované aj ako esenciálne, sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré ľudské telo nedokáže vyrobiť samo, preto je dôležité prijímať ich stravou a dopĺňať výživovými doplnkami. Pozitívne ovplyvňujú fyzické a psychické zdravie a zohrávajú kľúčovú úlohu v správnom fungovaní celého organizmu. Prispievajú k regulácii hladín cholesterolu v krvi, podporujú tvorbu nových nervových spojov v mozgu, pozitívne vplývajú na centrálny nervový systém a chránia pred niektorými chronickými ochoreniami (napríklad cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba). Omega-3 mastné kyseliny fungujú aj ako prevencia duševných porúch a depresií.
Omega-3 mastné kyseliny na zdravé srdce a cievy
Kardiovaskulárne choroby majú podľa oficiálnych štatistík na svedomí vyše 40 % všetkých úmrtí. Jednou z možností, ktoré dokážu prispieť k zníženiu rizika týchto chorôb, ako sú infarkt myokardu, vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca, ateroskleróza alebo cievna mozgová príhoda, sú omega-3 mastné kyseliny. Pomáhajú totiž znižovať hladinu triglyceridov v krvi, čo je pre zdravie srdca a ciev zásadné. Triglyceridy sú drobné tukové častice, ktoré telu dodávajú energiu, ale ak ich je priveľa, usádzajú sa na stenách tepien a spôsobujú ich kôrnatenie. Odborníci odporúčajú konzumovať denne hrsť vlašských orechov alebo lyžicu ľanových semienok, prípadne si dvakrát do týždňa dopriať morskú rybu.
Zdroje omega-3 mastných kyselín v strave
Omega-3 mastné kyseliny zahŕňajú tri hlavné typy kyselín – kyselinu alfa-linolénovú (ALA), kyselinu eikosapentaenovú (EPA) a kyselinu dokozahexaénovú (DHA).
- Kyselina alfa-linolénová sa nachádza v rastlinných zdrojoch, ako sú ľanové a chia semienka, vlašské orechy, biela fazuľa či sójové bôby. Obsahujú ju tiež ľanový, chia, konopný a rakytníkový olej a avokádo.
- Kyseliny EPA a DHA sú najmä v tučných morských rybách (losos, makrela a tuniak), v rybom oleji a niektorých morských plodoch.
Doplnky stravy s omega-3 mastnými kyselinami
Omega-3 mastné kyseliny pôsobia synergicky s vitamínmi, čo zvyšuje ich účinnosť. Pokiaľ ich doplníte o vitamín D, môžu zlepšiť zdravie kostí a imunitný systém, Vitamín C pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni omega-3 mastné kyseliny pred oxidáciou a tým podporuje ich využitie v tele.
Omega-3 mastné kyseliny možno dopĺňať aj prostredníctvom potravinových doplnkov, ktoré môžu byť cenným prínosom pri prevencii kardiovaskulárnych problémov.