Anémia je ochorenie, ktoré má zvyčajne pozvoľný nástup. Medzi jej základné príznaky, ktoré sú nápomocné pri určení diagnózy, patria nápadná bledosť, zvýšená únava, znížená výkonnosť, celková slabosť a tachykardia.
Aké sú rozdiely medzi rôznymi typmi anémie? Akú úlohu zohrávajú pri jej prevencii železo a vitamíny? A kedy je pri anémii nutné vyhľadať lekársku pomoc?
Čo je anémia?
Anémia – málokrvnosť – je choroba krvi, pri ktorej červené krvinky dostatočne nezvládajú prenos kyslíka. Ide o súbor príznakov, keď je v krvi znížený počet červených krviniek (erytrocytov) a koncentrácia krvného farbiva (hemoglobínu). Znížený je aj hematokrit, čo je podiel erytrocytov vzhľadom na celkový objem krvi.
Príčiny anémie
- Porucha tvorby erytrocytov – k zníženej tvorbe erytrocytov môže dôjsť z dôvodu nedostatku železa, vitamínu B12, kyseliny listovej alebo erytropoetínu v tele.
- Zvýšená strata erytrocytov – anémia vzniká aj v prípade, keď je viac erytrocytov zničených než vytvorených – hemolýza. Zaraďujú sa tu tiež krvné straty.
- Zvýšenie objemu plazmy – ide o tzv. relatívnu anémiu.
Základné príznaky málokrvnosti
- Bledosť kože a slizníc,
- slabosť, únava a pokles telesnej výkonnosti,
- tachykardia – zrýchlený srdcový tep,
- zhoršená koncentrácia,
- závraty, bolesti hlavy, hučanie v ušiach,
- opuchy končatín,
- pri hemolytickej anémii prejavy hemolýzy – rozpad červených krviniek.
Druhy anémie
- Sideropenická anémia – vzniká z nedostatku železa v organizme. Ide o u nás najrozšírenejší typ málokrvnosti. Železo získavame predovšetkým zo stravy – vyskytuje sa v červenom mäse, listovej zelenine, rybách, strukovinách, vajciach a mlieku.
- Anémia z nedostatku vitamínu B12 – jednou z príčin nedostatku vitamínu B12 je nízky príjem zo stravy, a to často u vegánov, ale objavuje sa aj u ľudí s poruchou vstrebávania v tenkom čreve, prípadne s ochorením alebo chronickým zápalom pankreasu. Vitamín B12 telo čerpá predovšetkým zo živočíšnych zdrojov – mäso, ryby, vajcia a mlieko.
- Anémia sa objavuje ako jeden z príznakov pri chronických ochoreniach – reumatoidná artritída, chronické infekcie, zlyhanie obličiek a pečene, zhubné nádory a zápalové ochorenia ako Crohnova choroba.
- Perniciózna – zhubná anémia – ide o ochabnutie žalúdočnej sliznice, zlyhanie vnútorného faktora a zvýšenie tvorby žalúdočnej kyseliny, ktorá znižuje vstrebávanie vitamínu B12.
- Megaloblastová anémia ako dôsledok nedostatku kyseliny listovej. Kyselina listová je vitamínom skupiny B, pričom sa prirodzene nachádza v pečeni, kvasniciach a listovej zelenine.
- Aplastická anémia – vzácny typ málokrvnosti, ktorý je spôsobený útlmom kostnej drene. Aplastická anémia je väčšinou získaná, ale môže byť aj dedičná.
- Hemolytická anémia – dochádza pri nej k predčasnému rozpadu erytrocytov v slezine. Príčiny vzniku možno deliť na dedičné a získané.
- Kosáčikovitá anémia – dedičné ochorenie, ktoré sa prejavuje zmenou tvaru erytrocytov a spôsobuje nepríjemné obehové príhody.
Anémia v tehotenstve
Málokrvnosť patrí k pomerne bežným problémom v tehotenstve. Zvyčajne je spôsobená zvýšenou potrebou železa a kyseliny listovej. Ich nedostatok sa u budúcej matky prejavuje únavou a horším hojením po pôrode, na plod to môže mať negatívny vplyv z hľadiska vývoja niektorých orgánov (nervová sústava, rázštep chrbtice). Okrem vyváženej stravy sa tehotným odporúča obe látky prijímať aj vo forme výživových doplnkov.
Liečba anémie
Liečba anémie sa sústredí na príčiny konkrétneho druhu anémie, preto je nevyhnutné odborné vyšetrenie. V rámci neho sa zisťuje počet erytrocytov, hladiny hemoglobínu, železa, kyseliny listovej a vitamínu B12. Taktiež je dôležité vylúčiť iné možné ochorenia, ktorých je anémia len sprievodným javom. Až následne sa môže pacientovi nastaviť cielená liečba, ktorá je zameraná na dodanie chýbajúcich zložiek v tele.
Prevencia vzniku málokrvnosti
Základom prevencie vzniku anémie je pestré zloženie jedálnička. Nemali by v ňom absentovať dva hlavné zdroje železa – mäso a ryby, respektíve morské plody. Vhodnou alternatívou sú aj vajcia, strukoviny, ovocie a zelenina. Na vstrebávanie železa do veľkej miery vplýva aj dostatok vitamínov B12, C a E.