Aký je význam zinku pre organizmus? Čo viete o jeho úlohách a ako sa prejavuje jeho nedostatok v ľudskom tele? V ktorých potravinách sa vyskytuje a aké sú ďalšie možnosti jeho doplnenia?
Poskytneme vám cenné informácie o význame zinku pre zdravie aj o tom, ako zinok užívať.
Zinok a jeho význam pre ľudské telo
Zinok sa radí k minerálom, ktoré vplývajú na správne fungovanie organizmu. Vplýva na funkciu až 300 enzýmov v tele – ovplyvňuje metabolizmus tukov, cukrov a bielkovín, procesy trávenia a činnosť buniek.
Zinok si ľudské telo nedokáže samo vyprodukovať, preto je nevyhnutné prijať ho zo stravy, prípadne ho pravidelne dopĺňať formou výživových doplnkov. Veľmi dôležitý je zinok v tehotenstve a počas dojčenia, taktiež v staršom veku a pri vegánskom aj vegetariánskom spôsobe stravovania.
Účinky zinku na zdravie a krásu
- Podporuje imunitný systém,
- chráni bunky pred oxidačným stresom,
- vplýva na rast a vývoj,
- je dôležitý na normálnu syntézu DNA,
- má protizápalové a hojivé účinky,
- podporuje lepší zrak a pevnejšie kosti,
- vplýva na plodnosť,
- znižuje hladinu cukru v krvi,
- zlepšuje pamäť a tlmí únavu,
- predchádza vypadávaniu vlasov a spevňuje nechty.
Prejavy nedostatku zinku v tele
Nedostatok zinku je spojený so vznikom rôznych zdravotných komplikácií, ako oslabená imunita, alergie, únava a vyčerpanie, depresie, pomalé hojenie rán, zhoršený zrak, strata chuti do jedla, úbytok hmotnosti, zhoršenie čuchu, hnačka, kožné problémy, poruchy plodnosti, suchá pokožka, vypadávanie vlasov či tenké a lámavé nechty.
Ak chýba zinok u detí, môže sa to prejaviť oneskoreným, respektíve spomaleným rastom.
Denná dávka zinku
Denná dávka zinku by mala byť u žien od 7,5 do 12,7 mg za deň a u mužov od 9,4 do 16,3 miligramu zinku za deň. Tehotné a dojčiace ženy si môžu dávky zinku mierne navýšiť, a to buď v strave, alebo prostredníctvom prírodných prípravkov so zinkom. Zvýšený príjem zinku je vždy vhodné konzultovať s lekárom.
Potraviny so zinkom
- Zelenina – brokolica, špenát alebo cesnak,
- strukoviny – fazuľa, cícer, šošovica a iné,
- celozrnné výrobky,
- červené mäso a hydina,
- vajcia a mliečne produkty,
- ryby ako losos a morské plody,
- orechy – pistácie, mandle, kešu,
- tekvicové semienka,
- kvasnice.