Kolagén je pre ľudské telo mimoriadne dôležitý. Organizmus si ho prirodzene vytvára, ale s vekom sa jeho tvorba začína utlmovať. Nedostatok kolagénu sa prejaví okrem iného aj starnutím pokožky a oslabením vlasovej či nechtovej štruktúry.
Prečo je kolagén taký dôležitý na udržanie elasticity pokožky, pevnosti vlasov a zdravia kĺbov? Ako ho telo prirodzene produkuje a čo spôsobuje jeho úbytok? Cenné tipy na zvýšenie hladiny kolagénu vhodnou stravou a užívaním doplnkov.
Benefity kolagénu v každom veku
Kolagén je prirodzenou stavebnou jednotkou organizmu. Ide o nerozpustnú bielkovinu, ktorá sa nachádza prevažne vo väzivách, v chrupavkách a kĺboch. Do dvadsiateho roku života ho máme v tele dostatok, no ako starneme, prirodzená výroba kolagénu postupne klesá a je nutné doplniť si ho zvonku.
Kolagén zohráva spolu s vitamínmi kľúčovú úlohu pri udržaní zdravých kĺbov, krásnej pleti a mladistvého vzhľadu. Tento prírodný proteín pomáha regenerovať pokožku a posilňuje kĺby, preto je jeho dostatok v tele zárukou aktívneho a zdravého života.
Účinky kolagénu na celkové zdravie
- Kolagén na kĺby – obnovuje kĺbové tkanivo a zmierňuje bolesti kĺbov.
- Kolagén predchádza vzniku osteoporózy a zlomenín.
- Má pozitívny účinok na vlasy – znižuje lámavosť vlasov (vlasy sú pevnejšie, zdravšie a hustejšie).
- Podporuje zdravý rast vlasov a nechtov.
- Kolagén pôsobí omladzujúco na pokožku – redukuje tvorbu vrások, zlepšuje a obnovuje stav pleti.
- Kolagén prispieva k zmierneniu celulitídy a strií.
Kolagén v strave
Prírodný kolagén sa vyskytuje predovšetkým v kostiach. Ideálnou možnosťou, ako ho doplniť v potrave, je konzumácia mäsových vývarov a želatíny z varených hovädzích a bravčových šliach a kostí. Potraviny rastlinného pôvodu kolagén neobsahujú, ale napríklad sója, fazuľa, avokádo alebo červené ovocie stimulujú produkciu kolagénu v ľudskom tele.
Morský kolagén na pleťovú a kĺbovú výživu
Obľúbený morský kolagén, ktorý produkujú ryby, je pre ľudské telo ľahko vstrebateľný a veľmi prospešný. Náš organizmus ho dokáže využiť asi 1,5-krát efektívnejšie ako hovädzí alebo bravčový kolagén. Navyše sa považuje za stopercentne bezpečnú alternatívu, pretože neobsahuje žiadne alergény a nie je toxický. Najčastejšie sa používa v kozmetike v podobe krémov, prípadne je súčasťou výživových prípravkov.
Pravidelné dopĺňanie kolagénu
Dávkovanie kolagénu ovplyvňuje viacero faktorov. Dôležitá je predovšetkým indikácia užívania a forma prípravku. Najbežnejšia je frekvencia užívania doplnkov výživy každé ráno a večer, ale vždy je dôležité riadiť sa pokynmi výrobcu, prípadne sa poradiť o dopĺňaní kolagénu s lekárom alebo lekárnikom. Keďže je kolagén pre naše telo prirodzenou bielkovinou, predávkovanie ním je vysoko nepravdepodobné.