Aké riziká prináša vysoký cholesterol a ako ho možno regulovať prírodnými cestami? Akú úlohu hrajú fyzická aktivita a stres pri regulácii cholesterolu? Zameriame sa na potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty. Poskytneme vám jednoduché tipy na zdravý životný štýl a možnosti, ako znížiť cholesterol.
Dva základné druhy cholesterolu
Cholesterol je špecifický typ tuku, ktorého funkcia v tele je veľmi dôležitá. Je cenný pri stavbe a oprave buniek a podieľa sa na tvorbe hormónov. Cholesterol sa prirodzene vytvára v pečeni a prijímame ho aj prostredníctvom potravín. Rozlišujeme dva primárne typy cholesterolu:
- LDL cholesterol – tzv. „zlý“ cholesterol,
- HDL cholesterol – tzv. „dobrý“ cholesterol.
Faktory spôsobujúce zvýšený cholesterol
Faktory, ktoré narúšajú prirodzenú rovnováhu medzi „dobrým“ a „zlým“ cholesterolom v tele spôsobujú zvýšenie celkovej hladiny cholesterolu v krvi. Vyššie hladiny „škodlivého“ LDL cholesterolu v krvi spôsobuje niekoľko faktorov:
- potraviny bohaté na nasýtené tuky, transmastné kyseliny a cholesterol (tučné mäso, vyprážané jedlá, biele pečivo, stužené tuky, polotovary),
- stres, ktorý je úzko prepojený so zvýšenou hladinou cholesterolu, keďže je potrebný na tvorbu stresových hormónov,
- nadmerná konzumácia alkoholu a rafinovaných cukrov,
- genetické predispozície – jedna z najčastejších dedičných porúch metabolizmu, v dôsledku čoho telo produkuje viac cholesterolu, respektíve ho nevie dostatočne spracovať,
- obezita a nedostatok fyzickej aktivity,
- fajčenie.
Jedálniček na zníženie cholesterolu
Okrem prirodzenej úpravy jedálnička, v ktorom nebudú chýbať potraviny bohaté na vlákninu (celozrnné výrobky, ovocie a zelenina) a obmedzí sa konzumácia ťažkých živočíšnych tukov, cukrov a alkoholu, by mali byť samozrejmosťou pravidelná fyzická aktivita a zvýšený príjem zdravých rastlinných tukov.
Zdravé rastlinné tuky proti cholesterolu
Aká je strava na zníženie cholesterolu? Účinným spôsobom, ako znížiť „zlý“ cholesterol, je náhrada živočíšnych tukov ich rastlinnou alternatívou – olivový olej a oleje lisované za studena. Tie sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny majú pozitívny vplyv na chronické ochorenia a fungujú ako ochrana pred nimi. Zároveň znižujú škodlivé triacylglyceroly a zvyšujú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu.
Prírodné spôsoby, ako eliminovať zlý cholesterol
Objavte základné potraviny na zníženie cholesterolu, ktorých pravidelná konzumácia je garanciou zdravšieho života.
- Cesnak – pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
- Paradajky – obsahujú lykopén, ktorý patrí k najsilnejším antioxidantom. Pomáhajú efektívne znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zvyšovať hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu.
- Jablká – neobsahujú žiadny cholesterol. Ich pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu škodlivého cholesterolu.
- Strukoviny – znižujú tlak, cholesterol a cukor v krvi.
- Vlašské orechy – prispievajú k správnemu fungovaniu srdcovo-cievneho systému a zvyšujú elasticitu ciev.
- Pestrec mariánsky – zo semien pestreca sa získava extrakt zvaný silymarín, ktorý je významnou súčasťou výživových doplnkov na podporu a regeneráciu pečene. Pozitívne vplýva na metabolizmus pečeňových buniek a komplexné prečistenie organizmu. Pestrec mariánsky sa odporúča užívať aj preventívne ako ochrana proti zvyšovaniu cholesterolu.