Antioxidanty chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím pomáhajú predchádzať starnutiu a vzniku chronických ochorení. Aké sú ich ďalšie cenné účinky na zdravie? Ktoré potraviny sú najbohatším zdrojom antioxidantov a ako ich prirodzene zaradiť do stravy?
Čo sú antioxidanty?
Antioxidanty sú látky, ktorých molekuly tlmia účinky kyselín v organizme, čím obmedzujú proces oxidácie v ľudskom tele. Neutralizácia voľných radikálov chráni bunky pred oxidačným stresom. Zároveň spomaľujú starnutie a sú účinnou prevenciou mnohých ochorení.
Kľúčové antioxidanty
Medzi kľúčové antioxidanty patria vitamíny A, C a E, minerály meď, selén a zinok a ďalšie cenné látky, ako polyfenoly, flavonoidy alebo resveratrol.
Vitamín C je dôležitý na tvorbu kolagénu a hojenie rán, vitamín E chráni pokožku pred vplyvom slnečného žiarenia a dehydratáciou. Betakarotén je dôležitý na správne fungovanie imunitného systému a polyfenoly sa podieľajú na ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi.
Zdravotné benefity antioxidantov
- Ochrana pred oxidačným stresom – podpora tela pri neutralizácii voľných radikálov a znižovanie ich negatívnych účinkov na fungovanie organizmu.
- Spomalenie starnutia – ochrana buniek pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sú jedným z hlavných faktorov starnutia.
- Prevencia vzniku chronických ochorení – pravidelný príjem antioxidantov je úzko prepojený so zníženým rizikom vzniku chronických chorôb.
Antioxidanty v potravinách
Kde sa nachádzajú antioxidanty? Najviac ich obsahujú bobuľovité ovocie, citrusy, listová zelenina, tekvica, paprika a mrkva. Nájdete ich aj v orechoch a semenách, zázvore, škorici a kurkume. Z nápojov sú na antioxidanty bohaté zelený čaj a káva.
Pravidelný príjem antioxidantov
Optimálny príjem antioxidantov sa dá zabezpečiť pravidelnou konzumáciou pestrej zdravej stravy. Dostatok antioxidantov, ako sú vitamíny C a E, betakarotén či polyfenoly, prirodzene podporuje obranyschopnosť organizmu a je dôležitý na udržanie celkového zdravia.